Stav ZFS on Linux - skryty ostry hrany?

Budte zdravi, v ramci konecne prechodu z ESXI na Proxmox v praci jsem se rozhodl tam rovnou dat i ZFS. Zatim se mi vsechno zda supercool, ale pamatuju si, ze se tu semtam v duvodech vypadku tady objevi “ZFS bug”. Ehm rychlej search v mailech ukazuje ze to bylo spis minulej rok. Videl jsem uz kdysi Snajpovo prednasku (dobre dobre zaznam, ja a mezi lidi…) na Linuxdays z 2014. Jestli jste treba nekde delali neco novejsiho co mi Google nenasel? Nebo neni o cem mluvit protoze to posledni rok proste maka?
Respektive pasivne pouzivam ZFS on Linux na Qnapu QuTS ale buhvi jak a co tam delaj… Chapu, ze to je takova obecna otazka mozna skoro lehce mimo tema, kdyztak prosim o usmerneni.

diky

Porad se odhodlavam neco o tom napsat, ale jelikoz furt nic a prisel peknej dotaz… tak muzu zrovna sem :slight_smile:

Vec se ma tak… myslenka OpenZFS je skvela, design vyborny, ale kvalita implementace pada s kazdou dalsi pridanou featurou, protoze interakcni matice co-s-cim se muze rozbit, uz je netestovatelne velka…

Okolo 2020 pozoruju zlom, od kdy pada kvalita codebase tak, ze jsem si musel zacit hrat na OpenZFS vyvojare - do ceho jsem postupne spadnul tak, ze jsem prestal mit cas na uplne cokoliv jinyho :smiley:

V srpnu na narozeniny jsem se uz nastval, zakousnul jsem se a rekl jsem, ze nebudu travit i jeste narozeniny non-stop civenim do kodu, ze mi zacina utikat, jak rychle deti rostou… jak jsem ZFS chvalil, tak ted bych byl uplne nejradsi, kdyby se dalo ze sekundy na sekundu prejit na neco jinyho :smiley:

Jsou use-cases, kde to drzi dlouhodobe a dava to lepsi vykony, nez cokoliv jinyho, napr. NFS servovani ala nasbox, ta krabice mela uptime pres 3 roky, kdyz se vypinala :smiley: a umi to stihat tak, ze ted muzeme valit zalohy i nasbox na jedny HW krabici, takze nemusime krmit 80 disku pro nas zvlast.

Ale na takovy use-cases je stejne potreba cim dal vic okolo toho kodu chodit po spickach a davat si hodne pozor, ktery featury jsou povoleny, protoze ze neco vyslo uz ve “stable” release, vlastne neznamena vubec nic.

Kdyz uz potreti rozbijeji veci, co byly uz dvakrat opravovany… ja mam dost :smiley: abych travil vsechen cas hledanim chyb v raketoplanu kde se reviews delaji stylem “ok testy jsou zeleny tak LGTM”… nah

Problem s prechodem na neco jinyho je, ze zrovna teda musime prejit i od kontejneru a tim padem prijdem o vsechny agregacni vyhody, co nam tenhle tech stack umoznoval.

Ale tech padu uz bylo tolik a na zlepseni nejsou vyhlidky, takze nam nic jinyho nezbyva.

Postupne varime nahradu postavenou na QEMU (tj. full virt) a Ceph-u (tj. distributed storage, data uz nebudou uveznena lokalne na konkretnich boxech).

Zrovna od Proxmoxaru je v OpenZFS issues reportu dost a dost - a nikdo jim nepomuze, protoze s nikym nemaji support contract. Vyvojaru je malo a priority jsou tam, kde jsou platici zakaznici.

takovej prival ambivalentnich emoci. jsem rad ze sis s tim dal praci, moc pekne napsany - od srdicka! jsem nerad co jsem se docetl. jsem rad ze jsem se zeptal.

no mam nad cim premjeslet. (ale myslim ze pro muj usecase to bude OK, featur pouzivam minimum, zapinat je nemusim mam uplne trivialni workload proti VPSFree nebo asi cemukoliv… alternativa pro me by bylo btrfs ale to je zase v ramci posledniho Proxmoxu tech preview)

a samozrejme jsem superzvedavej co vymyslite proto to je vzdycky zajimavy cteni.
dekuju

út 14. 10. 2025 v 15:30 odesílatel Pavel Šnajdr via vpsFree.cz Discourse <discourse@vpsfree.cz> napsal:

Ono to OpenZFS bude mit cim dal slozitejsi i s kompatibilitou s Linuxem… v kernelu jsou k out-of-tree filesystemu cim dal nepratelstejsi, uz to neni ze tise nechavaji zit, ted delaji vylozene naschval kroky, co znemoznujou komplexni filesystemy mimo mainline.

Podle mne long-term budoucnost OpenZFS na Linuxu nevypada vubec dobre - short-term se s tim bude dat nejakou dobu jeste prezit, ale delat nad tim nove instalace, to uz bych asi zvazil, kdyz je za rohem videt, ze to nema moc budoucnost…

Jasny, ale jaky jsou alternativy CEPH a BTRFS? Predpokladam, ze vy varite vpsfree_next nad CEPH? Ja mam mini nasazeni a tam se to asi uplne nehodi (2 lokality na kazdy 1 hypervisor pod HW supportem a 1 starej na pokusy, ani to nechci propojovat ve smyslu clusteru konektivita neni uplne top…) a z BTRFS mam furt dojem, ze to neni uplne ujezdeny po vsech strankach. (jestli se nepletu tak jak QNAP/zfs tak Syno/btrfs to pouzivaj jako vrstvu v dortu a ne komplet jak je to zamysleny…)
Takze muj plan je, ze pokud bude mit ZFSoL cim dal tim vetsi potize, tak se snad BTRFS vic ujezdi a proste to preklopim. (zkusil jsem si cvicne mam Proxmox na ext4, chci ted mit ZFS a slo to hladce.) . Ale uz nechci delat snapshoty nad LVM. Na svoji dobu to bylo lepsi jak nic ale kdyz “mam na vyber” tak bych radsi neco lepsiho.

nvm jestli to je na vedlejsi vlakno (nebo z tebe moc taham rozumy :slight_smile: )? jak dodelam tuhle migraci, tak bych rad mel hosty na NixOS - tam se doufam zadny mrzeni nad obvykly valecny dramata na kulturni fronte snad nevynorily?

st 15. 10. 2025 v 13:55 odesílatel Pavel Šnajdr via vpsFree.cz Discourse <discourse@vpsfree.cz> napsal:

Jasny, ale jaky jsou alternativy CEPH a BTRFS?

Situace vypada tak, ze jich zas tak moc neni…

Predpokladam, ze vy varite vpsfree_next nad CEPH?

jj

[btrfs] neni uplne ujezdeny po vsech strankach

mas pravdu, ekvivalent raid5/6 porad se porad nedoporucuje do produkce, asi dava smysl v tomhle pripade sahnout po mdraidu a hned je z toho dort, jak rikas :slight_smile:

pokud bude mit ZFSoL cim dal tim vetsi potize, tak se snad BTRFS vic ujezdi a proste to preklopim

to zni rozumne; ona je taky otazka ze pod jakou zatezi to mas, jestli to nic moc nedela, tak se tam zas tak moc nema, co pokazit, jak jsem naznacoval, testy maj furt zeleny :smiley: takze neni uplne vsechno rozbity, jenom se od toho proste nesmi nic moc chtit, aby se neprojevily zadny race conditions, ktery ty testy neodhalujou

nvm jestli to je na vedlejsi vlakno

to bych resil, az se tu toho bude dit tolik, ze se to nebude dat stihat rozumne cist

hosty na NixOS - tam se doufam zadny mrzeni

technicky ne, z toho pohledu je vsechno v pohode a pokud netouzis vylozene ted v nejblizsi dobe upstreamovat, tak i ty kulturni valky vypada, ze se casem prezenou; vyhoda Nixu je, ze si clovek ze svy konfigurace muze overridovat tolik veci, ze vlastne ani nemusi byt vubec potreba nic upstreamovat

ja jsem ted potkal NixOS na tomhle https://www.qsys.com/products-solutions/q-sys/processing/ kde to dava totalni smysl (bezi v tom rozhrani pro obsluhu = zvukar) a docela me to potesilo, protoze tyhle AV veci bejvaj totalne zaprdeny (proste nekdo kdo dela zesiky k tomu prilepi vec co ma predvolenej IPv4 subnet a zmen si poslednich 8 bitu, DHCP nevedem…)

jen takova perlicka na zaver ja jsem spoko moc dik
no a kdybys cejtil kreativni pnuti tak bych si urcite rad pocetl myslenky kolem vpsfree_next

diky dik

út 21. 10. 2025 v 11:54 odesílatel Pavel Šnajdr via vpsFree.cz Discourse <discourse@vpsfree.cz> napsal: