Porad se odhodlavam neco o tom napsat, ale jelikoz furt nic a prisel peknej dotaz… tak muzu zrovna sem 
Vec se ma tak… myslenka OpenZFS je skvela, design vyborny, ale kvalita implementace pada s kazdou dalsi pridanou featurou, protoze interakcni matice co-s-cim se muze rozbit, uz je netestovatelne velka…
Okolo 2020 pozoruju zlom, od kdy pada kvalita codebase tak, ze jsem si musel zacit hrat na OpenZFS vyvojare - do ceho jsem postupne spadnul tak, ze jsem prestal mit cas na uplne cokoliv jinyho 
V srpnu na narozeniny jsem se uz nastval, zakousnul jsem se a rekl jsem, ze nebudu travit i jeste narozeniny non-stop civenim do kodu, ze mi zacina utikat, jak rychle deti rostou… jak jsem ZFS chvalil, tak ted bych byl uplne nejradsi, kdyby se dalo ze sekundy na sekundu prejit na neco jinyho 
Jsou use-cases, kde to drzi dlouhodobe a dava to lepsi vykony, nez cokoliv jinyho, napr. NFS servovani ala nasbox, ta krabice mela uptime pres 3 roky, kdyz se vypinala
a umi to stihat tak, ze ted muzeme valit zalohy i nasbox na jedny HW krabici, takze nemusime krmit 80 disku pro nas zvlast.
Ale na takovy use-cases je stejne potreba cim dal vic okolo toho kodu chodit po spickach a davat si hodne pozor, ktery featury jsou povoleny, protoze ze neco vyslo uz ve “stable” release, vlastne neznamena vubec nic.
Kdyz uz potreti rozbijeji veci, co byly uz dvakrat opravovany… ja mam dost
abych travil vsechen cas hledanim chyb v raketoplanu kde se reviews delaji stylem “ok testy jsou zeleny tak LGTM”… nah
Problem s prechodem na neco jinyho je, ze zrovna teda musime prejit i od kontejneru a tim padem prijdem o vsechny agregacni vyhody, co nam tenhle tech stack umoznoval.
Ale tech padu uz bylo tolik a na zlepseni nejsou vyhlidky, takze nam nic jinyho nezbyva.
Postupne varime nahradu postavenou na QEMU (tj. full virt) a Ceph-u (tj. distributed storage, data uz nebudou uveznena lokalne na konkretnich boxech).
Zrovna od Proxmoxaru je v OpenZFS issues reportu dost a dost - a nikdo jim nepomuze, protoze s nikym nemaji support contract. Vyvojaru je malo a priority jsou tam, kde jsou platici zakaznici.