Interní (privátní) SMTP server

Ahoj přátelé,
vím, že je tady spousta chytrých lidí, tak se na Vás dovoluji obrátit s prosbou o radu. Na několika lokalitách se starám o IT (tiskárny, kamery, PC) a hodil by se mi nějaký systém, který by mi zaslal upozornění, že je potřeba něco řešit (třeba že tiskárně dochází toner nebo že na NVR odešel disk).

Díval jsem se, jaké jsou možnosti na jednotlivých zařízeních a průsečík jsem našel v tom, že všechny dovedou přes SMTP odeslat e-mail. Ne vždy se však jedná o zařízení renomované značky a proto se upřímně bojím je jen tak pustit ke klasickému e-mailu, abych se nestal šiřitelem spamu.

Proto mě napadlo, zda neexistuje něco jako „privátní“ SMTP server, který by obsluhoval jen jednu konkrétní doménu a ostatní zprávy zahazoval? Díval jsem se na Postfix i Exim, ale nikde jsem nenašel informace, že by je někdo takto používal. Možná je to z mé strany přílišné „ohýbání“ technologie, nevím :rofl:

Napadá Vás někoho, jak bych to mohl řešit?

Předem díky za nápady.

Honza

bud zdrav, ono narazis jeste na to ze vsude uz chtej oauth a sprostej smtp ti ani nedaj… ja to vyresil poste.io kontejnerem a jsem spoko. je vic podobnych alternativ. zenu pres to tiskarny, zabbix, nejaky primy zpravy co mam z mktiku, qnapy…
uz se mi driv stalo ze mi botnet utok na qnap ddosnul sending kvotu u googlu :slight_smile: (moje chyba, ale tohle to resi…)

s.

Postfix tak určítě půjde nastavit. Můžeš zablokovat odesílání a jen stahovat přijaté maily do klienta. Nebo povolit jen odchozí maily na konkrétní doménu. V dokumentaci vidím reject_unlisted_recipient, reject_unauth_destination, tu to někdo řeší přes transport_maps.

Díky moc za rady. Díval jsem se na poste.io, ale přijde mi to moc těžkotonážní, vzhledem k tomu, co od toho čekám (stačí mi SMTP a IMAP). Proto uvažuji o cestě čistého postfixu a k němu dovecot. Zkusím si prostudovat zaslané direktivy a nějak to splácat do kupy :slight_smile: