@perteus Ahoj, u těch Wordpressů se dřív či později dostaneš jako já do situace, kdy jeden bude potřebovat jiné verze např. PHP 8.1 a některý 8.2 třeba kvůli pluginům nebo šabloně. Máš mnoho cest
-
já jsem to nejrpve dělal tak, že jsem měl více instalací PHP a běžely mi tam procesy PHP-FPM pro každou verzi. V nginx virtualhost konfiguráku pro konkrétní web (/etc/nginx/sites-available|enabled) jsem si nastavil cestu kam se mají PHP posílat. Pak jsem se ale dostal do fáze, kdy jsem chtěl provozovat apache i nginx najednou pro různé weby/aplikace, takže jsem přešel na Docker kontejnery.
-
ale logicky nemůže ti běžet na portu 80 nginx i apache, takže potřebuješ proxy. Já používám Traefik, protože se (když to člověk pochopí) dá pak snad v konfiguráku docker-compose.yml dopsat. Umí pracovat i s Let’s encrypt. Proxy ti pak na základě domény odkáže na konkretní docker kontejner, který běží z image Docker - docker-compose.yml je níže.
a databázi MariaDB mám jako samostatný kontejner pro všechny Wordpressy, protože kdybych měl pro každý web vlastní databázový kontejner, tak mi hned dojde RAM na VPS. Vlastní databáze pak řeším jenom u větších projektů. Pro každý web pak vytvořim databázi a vlastního db usera.
Kontejnery pak spravuju přes kontejner portainer.
Vím, že je to možná trochu overkill hned na začátek. Začni s Docker Desktop u sebe na PC, než se do něčeho pustíš.